Om Gutten Bach

Den danske komponist Gutten Bach, har i 2014 udgivet samlingen Douze Primelles, hans 12 første guitarstykker.
Det er som sådan ikke helt ny musik, da Gutten Bach allerede indspillede stykkerne i 1973.

Der er tale om ret korte karakterstykker, det længste varer 3:23 minutter. Gutten bruger elementer af sydamerikansk og europæisk folkemusik, samt jazz.
En vis inspiration fra klassiske guitarkomponister, først og fremmest Heitor Villa Lobos, er hørbar.

Men først og fremmest har Gutten Bach sin helt egen tone, med en umiskendelig skandinavisk klang. Dejligt med original guitarmusik som hverken er ultra moderne eller ren pop. Her er gode melodier, med originale ideer og ofte overraskende harmonik. Jeg blev virkeligt fanget af Gutten Bachs egen udmærkede indspilning af værkerne, som han lavede i en alder af 22 år.

Musikken er let at gå til, ikke mindst på grund af den lækre udgivelse med både noder og tabulatur. Tabulaturet er særligt gavnligt til de stykker, hvor der bruges alternativ stemning af guitaren. På en skala fra 1-5, hvor 5 er sværest ligger stykkerne fra 2-4.

Denne udgivelse kan virkelig anbefales til dem, som vil spille iørefaldende original guitarmusik, der har noget på hjerte!Musikken vinder ved flere gennemlytninger / gennemspilninger.

Både noder og CD kan fås via: www.gutten.dk / G·B·MUSIC.

Siden disse 12 stykker blev skabt, er der kommet mere end 50 nye guitarkompositioner til, som også er planlagt til udgivelse med 12 i hver samling. Og hvis de er lige så originale og genremæssigt varierede, er der bestemt noget at glæde sig til.

Af Claus Rosenqvist – anmeldelse i GUITAREN / Dansk Guitar Selskab.